18 października 2015

Tort orzechowy

 
Tort robiłam na piękną, 75 rocznicę urodzin. Ponieważ było to zamówienie, nie posiadam zdjęcia środka tortu, ale z całą pewnością mogę powiedzieć, że był naprawdę pyszny! Goście oraz solenizant byli bardzo zadowoleni. Tort składa się z dwóch kakaowo-orzechowych biszkoptów przełożonych wkładką kokosową, kremem, dżemem oraz mnóstwem posiekanych orzechów włoskich. Troszkę pracochłonny, ale efekt końcowy na pewno nam to wynagrodzi ;) Serdecznie polecam!
 
 
Składniki:
 
Biszkopt kakaowo- orzechowy:
4 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szkl cukru
¾ szkl mąki pszennej

Wkładka kokosowa:
2 białka w temperaturze pokojowej
1/3 szkl cukru
80 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem orzechowy:
300 g zmielonych orzechów włoskich
300 ml mleka
225 g cukru pudru
300 g masła miękkiego
37 ml spirytusu (opcjonalnie)

Poncz:
dowolny alkohol

Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
posiekane orzechy włoskie do dekoracji boków tortu
biała i gorzka czekolada do dekoracji tortu
 
 
Przygotowanie:

Biszkopt kakaowo- orzechowy: Białka ubić na sztywno z solą, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę, delikatnie wmieszać do piany. Pianę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem orzechowy: Orzechy zalać mlekiem, zagotować, mieszając co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodać ostudzoną masę orzechową. Miksować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

I blat biszkoptu nasączyć alkoholem, wysmarować dżemem, a następnie kremem orzechowym. Krem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Przykryć II blatem biszkoptu i ponownie nasączyć, wysmarować dżemem, kremem oraz posypać orzechami. Przykryć wkładką kokosową. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem orzechowym. Boki obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodzić.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Gdy zgęstnieje wylać ją na górę tortu i rozprowadzić szpatułką. Schłodzić do całkowitego stężenia polewy.

Wierzch tortu dowolnie udekorować. Polecam zrobić dekoracje z białej oraz ciemnej czekolady. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Pycha tort, właśnie robię go drugi raz. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To był pierwszy tort jaki zrobiłam i zdecydowanie najlepszy! :) Pokłon w stronę autorki tortu :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly