26 listopada 2015

Buraczane ciasto czekoladowe

 
Długo zabierałam się za zrobienie ciasta z burakami (tak samo jak ciasta marchewkowego) I teraz żałuję :) Dzięki burakom, które są niewyczuwalne, ciasto jest bardzo wilgotne i zachowuję świeżość przez dłuższy czas. W połączeniu z czekoladą jest wart grzechu! Polecam :)
 
 
Składniki:

Ciasto buraczano-czekoladowe:
5 jajek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szkl cukru
3/4 szkl oleju
1,5 szkl mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g ugotowanych buraków

Polewa:
80 g mlecznej czekolady
1 łyżka śmietany 18%
 
 
Przygotowanie:

Ciasto buraczano-czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.
Tak przygotowane casto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta, jednolita polewa. Ostudzić.

Buraczane ciasto wysmarować polewą czekoladową i odstawić do jej zastygnięcia. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam na honorowe krwiodawstwo i wszystkim mega smakowało. :) Domagali się przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly