5 listopada 2015

Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka



Niektórzy mówią, że to ciasto inni, że sernik, a jeszcze inni, że to po prostu chatka Baby Jagi/ Puchatka. Wbrew wszystkim i wszystkiemu, trzeba przyznać, że robi wrażenie ;) W szczególności na dzieciach. Jedzona była już za czasów PRL-u. Na pewno wielu z Was pamięta ją z dzieciństwa! Chatka nie wymaga pieczenia, robi się ją błyskawicznie. Polecam!



 Składniki:
 500 g zmielonego twarogu
 4 łyżki cukru pudru
 100 g roztopionego i ostudzonego masła
 2 łyżki kakao
 36 sztuk herbatników
 2 małe banany (użyłam batonika czekoladowego typu Duplo)


Polewa:
100 g masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

 
Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i ostudzonym masłem. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i dobrze wymieszać.
 
Na folii aluminiowej poukładać 18 herbatników (3x6) Rozsmarować na nich ciemną masę , przykryć resztą herbatników. Na herbatniki wyłożyć jasną masę. Na środku chatki ułożyć banany/ batonik. Ciasto złożyć w trójkąt, owinąć w folię aluminiową i schłodzić do stężenia. 
 Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
Chatkę polać ½ polewy, schłodzić do zastygnięcia. Następnie ciasto polać resztą polewy i ponownie schłodzić (chatkę można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego!

Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi

4 komentarze:

Printfriendly