7 listopada 2015

Ciastka aspirynki z dżemem

 
Małe ciasteczka, które rzeczywiście przypominają aspirynki :D Po prostu rozpływają się w ustach :D Przełożone dżemem bądź marmoladą, jak kto woli :) Polecam!


Składniki:

Ciasto:
200 g zimnego masła
2 szkl mąki pszennej
3 duże żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%

Lukier:
1 białko
cukier puder

Dodatkowo:
dżem lub marmolada
 

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i śmietanę wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny (lub całą noc)

Lukier: Białko lekko ubić trzepaczką, dodać tyle cukru pudru, aby powstał bardzo gęsty lukier.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać kieliszkiem do wódki malutkie kółeczka. Każde posmarować z góry lukrem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Ostudzone ciastka przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly