1 listopada 2015

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

 
Ciasto francuskie to po prostu ciasto na makaron z dodatkiem masła. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, ciasto po upieczeniu ma warstwową strukturę w postaci cienkich listków. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, m.in. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Bez wątpienia ciasto po upieczeniu o niebo lepsze od tego sklepowe ;) Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na ok. 700 g ciasta francuskiego)

250 g mąki pszennej+25 g
250 g masła+25 g
szczypta soli
125 ml wody
1 żółtko
mąka do podsypywania


Przygotowanie: (przedstawione również na zdjęciu powyżej)

1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę.
2. Dodać sól, żółtko oraz wodę.
3. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę.
4. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny.
5. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki.
6. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników.
7. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej.
8. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce.
9. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.
10. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą.
11. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć.
12. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.
13. 1/3 ciasta złożyć.
14. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta.
15. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce.
16. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do użycia. W lodówce przechowywać do kilku dni lub jeśli nie zużyjemy całego ciasta od razu, można je zamrozić.

ŻYCZĘ POWODZENIA! ;)
 

5 komentarzy:

  1. Domowe ciasto francuskie to ideał i podstawa do wielu pyszności mnie zawsze zniechęca czas poświęcony na jego przygotowanie ;) muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe ciasto francuskie to ideał i podstawa do wielu pyszności mnie zawsze zniechęca czas poświęcony na jego przygotowanie ;) muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Justynko podziwiam Twój talent kulinarny w tak młodym wieku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś i mi nie wyszło:( Spróbuję z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kilka razy i osobiście wolę ciasto robić na mleku, jest znacznie delikatniejsze. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly