6 listopada 2015

Ciasto Rzeszowiak

Ciasto Rzeszowiak- czyli połączenie trzech ciast: makowca, sernika i orzechowca. Efektowne, ale niestety pracochłonne. Gdy zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz. Gorąco polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę 24x40 cm)

Ciasto kruche:
 250 g mąki pszennej
 2 żółtka
 100 g cukru
 150 g masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 łyżki śmietany 12%

 Masa makowa:
 250 g zmielonego  maku
 2 żółtka
 3/4 szkl mleka
 1/2 szkl cukru
 1 łyżka masła lub margaryny
 1 łyżka miodu
 3 krople aromatu migdałowego

 Masa orzechowa:
 350 g zmielonych orzechów włoskich
 1/2 szkl mleka
 3/4 szkl cukru
 1 łyżka masła lub margaryny

Masa serowa:
 500 g twarogu półtłustego
 200 g miękkiego masła
 3/4 szkl cukru pudru
 1 budyń śmietankowy
 6 żółtek
 2 łyżki cukru waniliowego
 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Dodatkowo:
 10 białek
 szczypta soli
 cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.

Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej, a 1/4 do makowej, delikatnie wmieszać do poszczególnych mas.
 

Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170 st.C przez około 60 minut (po 30 minutach polecam ściągnąć folię, by ciasto się lekko zarumieniło). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe jest to Twoje wykonanie! Czy mogłabym skatalogować Twój przepis na moim blogu - katalogu (http://lokalnesmakolyki.blogspot.com) pod literką R (Rzeszów)? Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. super makowiec :) regionalny!

    Zapraszam do mnie na konkurs ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się z tym ciastem, czadowe!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly