8 listopada 2015

Ciasto Słonecznikowiec

 
Ciasto, które zrobiło furorę w mojej rodzinie. Dwa blaty intensywnie czekoladowego ciasta, przełożone słodkim kremem karmelowo-słonecznikowym. Na wierzchu aksamitna polewa czekoladowa i pokruszony, chrupiący słonecznik. Jak widać na zdjęciach, troszkę pośpieszyłam się z fotografowaniem ;) Krem nie stężał do końca, ale i tak myślę, że ciacho wygląda apetycznie.. prawda?! :D  Z całą pewnością mogę Wam je polecić!
 
 
Składniki:
 
Ciasto czekoladowe:
300 g masła
200 ml mleka
1 szkl cukru
6 łyżek kakao
6 jajek w temperaturze pokojowej
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Chrupiący słonecznik:
300 g słonecznika łuskanego
2 łyżki masła
5 łyżek mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
 
Krem karmelowo-słonecznikowy:
600 g masy kajmakowej z puszki
220 g miękkiego masła
3/4 pokruszonego słonecznika z powyższego przepisu
 
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
120 ml śmietany kremówki 30-36%
1 łyżka masła
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto czekoladowe: Masło, kakao, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać żółtka, energicznie wymieszać. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 35x25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i ostudzić. (jeśli nie mamy dwóch takich samych form, możemy ciasto piec w jednej blaszce, pamiętając, by wydłużyć czas pieczenia, a po ostudzeniu przekroić na dwa równe blaty.)
 
Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować w garnuszku do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić po jej powierzchni. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zezłocenia się słonecznika. Jeśli za szybko by się rumienił, należy otworzyć piekarnik i przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski.
 
Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika.
 
Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce.
 
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać resztą chrupiącego słonecznika. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu (najlepiej całą noc). Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Czy ciasto czekoladowe ma być bardzo gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed dodaniem ubitych białek ciasto jest bardzo gęste. Dopiero gdy wmieszamy do ciasta białka, ciasto ma odpowiednia konsystencje

      Usuń

Printfriendly