17 listopada 2015

Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

 
Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? ;)
 
 
Składniki: (na około 50 sztuk)

Ciasto:
150 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
125 g cukru pudru
1 łyżka mleka
2 łyżki startej skórki z cytryny

Dodatkowo:
Lemon curd z tego przepisu
cukier puder do oprószenia ciastek
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.

 
Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć ciastkami z dziurką(wcześniej oprószonymi cukrem pudrem). Smacznego!
 

3 komentarze:

Printfriendly