18 listopada 2015

Domowa przyprawa do piernika

 
Domowa przyprawa do piernika ma dużo plusów! W porównaniu ze sklepową jest bardziej aromatyczna, o wiele tańsza i zawiera tylko to, co w tej przyprawie być powinno :) Polecam eksperymentować, zmieniając gramatury składników według własnych upodobań, a co! :D  Dzięki domowej przyprawie nasze grudniowe wypieki będą jeszcze bardziej aromatyczne, smaczne i takie świąteczne.
 
 
Składniki:
 
30 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka goździków w całości
5 g czarnego pieprzu
10 g gałki muszkatołowej
10 g wyłuskanych ziaren kardamonu
15 g suszonego imbiru
2 gwiazdki anyżu
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Można również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gotową przyprawę do piernika przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchych i chłodnym miejscu.
I już ;) Życzę udanego "piernikowania".
 

2 komentarze:

Printfriendly