27 listopada 2015

Domowe Monte


Dlaczego by tak nie zrobić domowego Monte? :) W smaku zbliżone do tego kupnego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu. Gęste, nie za słodkie i co ważne- bez chemii! Przepis znalazłam tutaj. Polecam ;)

 
Składniki:
 
500ml mleka
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka kakao

 
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać razem z cukrem i mlekiem w proszku, nie doprowadzając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać. Kilka łyżek mleka wymieszać z serkiem homogenizowanym, a następnie dodać do reszty mleka (dzięki temu masa się nie zwarzy).
Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao (lub troszkę więcej, by uzyskać ciemniejszy kolor), dobrze wymieszać i przelać do szklanki. Schłodzić w lodówce. Gdy lekko stężeje wyłożyć na nią białą masę, ponownie schłodzić. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Bardzo sympatyczny deser...
    I przynajmniej wiadomo dokładnie, co ma w środku!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje dziecko uwielbia monte, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi ten przepis :) Fajnie, że skorzystałaś z przepisu, pozdrawiam
    ilovecooking92.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Jutro zrobię dzieciom;)

    OdpowiedzUsuń
  5. na ile szklanek wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mleko gotowac czy tylko podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Żelatynę dodać suchą czy rozpuszczoną?
    Jeśli rozpuścić to w jakiej ilości wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Cytuje przepis: "Mleko podgrzać razem z cukrem i mlekiem w proszku, nie doprowadzając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać." :)

      Żelatynę w proszku po prostu dodac do gorącego mleka i wymieszać ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly