27 listopada 2015

Domowe Monte


Dlaczego by tak nie zrobić domowego Monte? :) W smaku zbliżone do tego kupnego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu. Gęste, nie za słodkie i co ważne- bez chemii! Przepis znalazłam tutaj. Polecam ;)

 
Składniki:
 
500ml mleka
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka kakao

 
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać razem z cukrem i mlekiem w proszku, nie doprowadzając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać. Kilka łyżek mleka wymieszać z serkiem homogenizowanym, a następnie dodać do reszty mleka (dzięki temu masa się nie zwarzy).
Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao (lub troszkę więcej, by uzyskać ciemniejszy kolor), dobrze wymieszać i przelać do szklanki. Schłodzić w lodówce. Gdy lekko stężeje wyłożyć na nią białą masę, ponownie schłodzić. Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Bardzo sympatyczny deser...
    I przynajmniej wiadomo dokładnie, co ma w środku!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje dziecko uwielbia monte, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi ten przepis :) Fajnie, że skorzystałaś z przepisu, pozdrawiam
    ilovecooking92.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Jutro zrobię dzieciom;)

    OdpowiedzUsuń
  5. na ile szklanek wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mleko gotowac czy tylko podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Żelatynę dodać suchą czy rozpuszczoną?
    Jeśli rozpuścić to w jakiej ilości wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Cytuje przepis: "Mleko podgrzać razem z cukrem i mlekiem w proszku, nie doprowadzając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać." :)

      Żelatynę w proszku po prostu dodac do gorącego mleka i wymieszać ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Postanowiłam wypróbować ten przepis (zachęciły mnie do tego bardzo pozytywne komentarze). Niestety nie przypadł mi on do gustu. Deser nie smakuje jak "sklepowe" monte. Dodatkowo biała i ciemna masa w znacznym stopniu różnią się gęstością. Na pewno nie wykorzystam ponownie tego przepisu :(.
    Weronika

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy może byc mleko bebiko czy jakies inne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalecam klasyczne mleko w proszku, nie te przeznaczone dla dzieci :)

      Usuń