15 listopada 2015

Kremówka

 
Kremówka- jej nie mogłoby zabraknąć na blogu! Dwa blaty ciasta francuskiego przełożone kremową masą i bitą śmietaną, obsypane cukrem pudrem. Kremówka od zawsze kojarzy mi się z naszym papieżem, który 16 czerwca 1999 roku podczas pielgrzymki w Wadowicach z uśmiechem wspominał swoje ulubione ciasto, mówiąc:
"Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze..."
Serdecznie polecam :)
 
 
Składniki:

Masa kremowa:
1,5 szkl mleka
1,5 szkl śmietany 36%
3 żółtka
1/2 szkl cukru
1 op cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g miękkiego masła

Bita śmietana:
500 g śmietany kremówki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
2 arkusze ciasta francuskiego, np. domowej roboty
cukier puder do posypania
 
 
Przygotowanie:

Obydwa arkusze ciasta francuskiego nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa kremowa: Śmietanę zagotować z 1 szkl. mleka i cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz żółtka (polecam zmiksować mikserem. unikniemy niepotrzebnych grudek w kremie). Mieszankę wlać do gotującej się śmietany z mlekiem. Cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać budyń, miksować do uzyskania jednolitego, jasnego kremu.
Na spód blaszki położyć pierwszy blat ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do góry!) Wysmarować go masą kremową. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

Bita śmietana: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Kilka łyżek śmietany wymieszać z letnią żelatyną, a następnie całą mieszankę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować. Delikatnie i ostrożnie rozprowadzić śmietanę na kremie, przykryć pokrojonym wcześniej na kwadraty drugim blatem ciasta francuskiego (stroną nakłuwaną do dołu). Całość schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej całą noc.) Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Nie "papierzem", tylko papieżem ;)
    Kremówka z pewnością smakowała wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ohh..dziękuję ;) Już poprawiłam. Pozdrawiam! :D

      Usuń
    2. Zastanawiam sie czy warto robic takie uwagi gdy widzimy blad ortograficzny, to przykre dla winowajcy a tu nie piszemy dyktanda. Badzmy bardziej wyrozumiali dla ludzkich niedoskonalosci I rowniez bardziej mili.

      Usuń
    3. To mój błąd :-) Muszę zwracać większą uwagę na pisownie. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dobry przepis, bardzo dziekuje. Na pewno zrobie na moje urodziny w marcu

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly