9 listopada 2015

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

 
Ciasteczka jak z najlepszej cukierni! Krucho-drożdżowe, nadziane marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Tutaj warto dodać, by użyta marmolada była twarda, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłynie z rurek. Na stole rurki wyglądają apetycznie, a w połączeniu z kawą smakują naprawdę dobrze ;) Polecam!

 
Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szkl ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży (dałam 40 g)
1 jajko
2 żółtka

Dodatkowo:
marmolada (najlepiej twarda)
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do "ruszenia drożdży". Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: Przy kuchennym stole

2 komentarze:

Printfriendly