16 listopada 2015

Lemon Curd- przepis podstawowy

 
Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor! Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy, jaki do tej pory wymyślono ;) Polecam!


Składniki: (na ok. 400 ml)

200 ml soku z cytryny (ok. 4-5 cytryn)
skórka z 1 cytryny
150 g cukru
120 g masła
3 jajka+1 żółtko


Przygotowanie:

Jajka i żółtko roztrzepać w garnuszku. Dodać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gotować do zgęstnienia masy. Gotowy Lemon Curd przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly