23 listopada 2015

Lukier królewski- przepis podstawowy

 
 
Czym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam!

 
Składniki:
 
2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce
350 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
opcjonalnie barwniki spożywcze

 
Przygotowanie:
 
Białka umieścić w misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru.
 
Lukier można również przygotować o wiele szybciej- bez użycia miksera. Białka przelewamy do miski i zasypujemy cukrem pudrem. Energicznie mieszamy drewnianą kulką do ucierania (patrz zdjęcia) do uzyskania gęstego lukru.
 
 
Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję, gdy po nałożeniu odrobiny na palec nie rozpływa się. Powinien zachować swój kształt.
 
I już! Czas zabrać się za dekoracje naszych pierniczków! Powodzenia ;)

4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Napewno skorzystam ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pierniczki z takim lukrem można trzymać normalnie poza lodówka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Lukier królewski szybko zasycha i jest bardzo trwały :)

      Usuń
  3. Dziękuję bardzo ! Na pewno wypróbuję :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly