28 listopada 2015

Naleśniki dyniowe

 
Przepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni, który nadaje im piękny żółto-pomarańczowy odcień. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko jak i wytrawnie. Polecam!
 
 
Składniki: (na około 10 sztuk)

3 jajka
1 szkl mleka
3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
szczypta soli
2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie)
 
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub na wytrawnie. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly