21 listopada 2015

Rafaello bez pieczenia

 
Ekspresowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach bądź słonych krakersach. Bezproblemowe, gotowe w kilka minut. W smaku intensywnie kokosowe i bardzo delikatnie. W kremie czuć białą czekoladę, która świetnie współgra z wiórkami kokosowymi. Polecam to ciacho w szczególności osobom, które nie posiadają piekarnika lub którzy spodziewają się niezapowiedziani gości.
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)
 
Krem Rafaello:
1 l mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szkl wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe
3 żółtka
250 g masła
100 g białej czekolady
 
Dodatkowo:
ok. 500 g herbatników lub solonych krakersów
kilka łyżek wiórków kokosowych do obsypania ciasta
 
 
Przygotowanie:
 
Krem Rafaello: 900 ml mleka zagotować z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W międzyczasie białą czekoladę drobno posiekać, a żółtka krótko zmiksować mikserem z budyniami i pozostałym mlekiem (100 ml) Mieszankę wlać do gorącego mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Następnie zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.
 
Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na dnie poukładać pierwszą warstwę herbatników/krakersów i przykryć ją 1/3 jeszcze ciepłego kremu kokosowego. Czynność powtórzyć dwukrotnie (tak, by były 3 warstwy herbatników/krakersów i 3 warstwy kremu). Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić minimum 2 godziny w lodówce, by krem zgęstniał, a herbatniki zmiękły. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. budyn przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Wszystko jest opisane w przepisie: 900 ml mleka zagotować z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W międzyczasie białą czekoladę drobno posiekać, a żółtka krótko zmiksować mikserem z budyniami i pozostałym mlekiem (100 ml) Mieszankę wlać do gorącego mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Następnie zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.

      Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  3. właśnie zrobiłam na jutro na biesiadę rodzinną, ale na wierzch dam najpierw lukier a później wiórki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto zasmakuję ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly