11 listopada 2015

Rogale Świętomarcińskie

 
Rogale Świętomarcińskie przygotowuje się na 11 listopada czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i bardzo wciągające ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy Pył. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na około 25 dużych rogali)

Ciasto półfrancuskie :
1 kg mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
400 ml ciepłego mleka
2 jajka + 1 żółtko
120g cukru
1/2 łyżeczki  soli
120 g masła
300 g zmrożonego masła do wałkowania

Nadzienie z białego maku:
500 g białego maku
250 g miodu
250 g cukru
85 g masła
100 g migdałów, obranych ze skórki
85 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
300 g  biszkoptów, pokruszonych
4-5 jajek

Lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
100 g obranych ze skórki, posiekanych migdałów do posypania rogali (zastąpiłam orzechami włoskimi)


 
Przygo
towanie:

Nadzienie z białego maku: (najlepiej przygotować dzień wcześniej) Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 minut, odsączyć i drobno posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Gotować około 30 minut. Po tym czasie odsączyć na drobnym sicie i ostudzić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej trzykrotnie!).

Masło, miód i cukier umieścić w garnku, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Do mieszanki wsypać rodzynki, migdały, zmielony mak i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Ostudzić. Dodać pokruszone biszkopty i jajka (jajka dodawać po kolei, za każdym razem mieszając. Jeśli masa robi się za żadna, nie należy dodawać kolejnego jajka. Nadzienie powinno być gęste!).

Ciasto półfrancuskie: 300 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży" (więcej o rozczynie możesz przeczytać tutaj).

120 g masła roztopić, przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, mleko oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest elastyczne i sprężyste. (więcej o cieście drożdżowym możesz przeczytać tutaj) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
 
 
Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3 prostokąta, pozostawiając 1 cm margines z każdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć część z masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Powstały prostokąt dobrze podociskać, poprzyklejać i ponownie rozwałkować na prostokąt. Ten krok (składania ciasta) powtórzyć raz jeszcze: 1/3 prostokąta złożyć do środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut w lodówce. Wałkowanie i składanie powtarzać dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce (tym oto sposobem otrzymamy 81 warstwowe ciasto).

Tak przygotowane ciasto jest gotowane do formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec ;).

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 5 mm. Wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie z białego maku (polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego). Podstawę trójkątów zawinąć na około 3 cm, naciąć na środku, lekko rozłożyć i zwinąć w rogale. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do powstania gęstego lukru.

Wyrośnięte rogale piec w 180 st.C przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika, przenieś na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!

4 komentarze:

Printfriendly