4 listopada 2015

Ryż na mleku z malinami i wanilią

 
 
Pożywna, zdrowa propozycja, np. na śniadanko ;). Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii, podany z sosem malinowym...Skusisz się? Serdecznie polecam! :D


Składniki: (na 2 porcje)

3/4 szkl białego ryżu
niecałe 2 szkl mleka
laska wanilii
maliny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła


Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Lekko podgrzać. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec dodać masło i 1 łyżeczkę cukru, dobrze wszystko wymieszać. W międzyczasie maliny zagotować z resztą cukru, do powstania sosu. Ugotowany ryż wyłożyć na talerz, polać sosem malinowym. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: Gotowanie, czyli hobby dla każdego

2 komentarze:

  1. dokładnie smak dzieciństwa, ja najbardziej lubię z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly