14 listopada 2015

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

 
Maliny, ciemna czekolada, kruche ciasto. Połączenie znane i lubiane chyba przez wszystkich ;) Jedna z lepszych tart jakie do tej pory miałam okazję zrobić. Ganache jest idealne, a w połączeniu z kwaskowatymi malinami rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam!

  
Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm)

Ciasto kruche:
150 g zimnego masła
250 g mąki pszennej 
2 łyżki kakao
70 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladowe ganache:
300 ml śmietany kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła

Dodatkowo:
maliny
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec w 180 st.C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier oraz obciążenie i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Czekoladowe ganache: Śmietanę wraz z masłem podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.

Jeszcze ciepłe ganache wylać na spód kruchego ciasta. Tartę schłodzić 2 godziny w lodówce. Kiedy czekolada się zetnie, udekorować ciasto malinami i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly