8 grudnia 2015

Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

 
Każdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 60 sztuk)

100 g masła
4 łyżki miodu
2 jajka
400 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 
 
Przygotowanie:

Masło wraz z miodem rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty.
 
Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości waszych pierniczków!)
 
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, by stwardniały, następnie przełożyć na kratce w celu ostudzenia. Pierniczki można dowolnie udekorować, np. lukrem.
 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
 
 

5 komentarzy:

  1. urocze! :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam.... i są świetne ! oczywiście swoim zwyczajem dodałam dużo mniej cukru pudru - bo tylko 2 łyżki i też pychotka.
    Następne zrobię z ksylitolem - takie dla cukrzyków i dbających o linię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie :-) Bez kakao tez wyjda, beda tylko jasniejsze. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly