6 grudnia 2015

Ciasto Orzech Włoski


Zdecydowanie jedno z lepszych ciast, jakie do tej pory pojawiły się na blogu! Kruche, miodowe blaty ciasta idealnie łączą się z delikatnym i puszystym kremem budyniowym. Całość polana dwoma rodzajami czekolady i udekorowana orzechami. To ciacho robiłam już wiele razy i za każdym razem smakuje wybornie! Polecam w szczególności na święta :)

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)
 
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
150 g masła
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
 
Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich, posiekanych
90 g masła
2/3 szkl cukru
2 łyżki miodu
 
Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
4-5 łyżek cukru
800 ml mleka
250 g masła
 
Dekoracja:
1 gorzka czekolada
1/2 białej czekolady
5 łyżek śmietany 30%
24 połówek orzechów włoskich



Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc).
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt blachy o wymiarach 24x35cm. Przełożyć do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia.
 
Masa orzechowa: Wszystkie składniki zagotować do lekkiego zkarmelizowania. Chwilkę przestudzić (około 5 minut). Przestudzoną masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Oba blaty piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Krem budyniowy: 800 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu. (więcej o kremie budyniowym możesz przeczytać tutaj klik).
 
Na blat z orzechami wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem bez orzechów. Na górę wyłożyć resztę kremu. Schłodzić w lodówce.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%. Lekko przestudzić. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej, ale z 2 łyżkami śmietany. Przestudzić. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozpuszczoną gorzką czekoladę równomiernie rozprowadzić na warstwie kremu budyniowego. Schłodzić do lekkiego zastygnięcia polewy. Gdy zastygnie, udekorować ciasto rozpuszczoną białą czekoladą i orzechami. Smacznego ! 

Inspiracja/ źródło: Pani Tereska
 

10 komentarzy:

  1. Czy dobrze zrozumiałam, że jeden blat jest pieczony razem z tą masą orzechową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Jeden pieczemy z orzechami, a drugi bez.
      Ten z dodatkiem orzechów smarujemy 3/4 kremem budyniowym i przykrywamy blatem bez orzechów. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Super, dziękuję ;) nie byłam właśnie pewna i wolałam zapytać ;)

      Usuń
  2. To ciasto jest pyszne, kiedyś nazywaliśmy je snickers (mimo, że z włoskimi orzechami). Nie lubię arachidów.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to ciasto musi być dobre !

    OdpowiedzUsuń
  4. szukałam i znalazłam ;-) jutro będzie robiony na święta ,super wygląda i musi tak smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakuje :)Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Napisałaś wylać masę na blat, a potem: upiec blaty
    najpierw piecze sie blaty, a potem nałożyć mase orzechowa
    zmarnowałam drogie produkty przez twoją niedokładność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) Nie rozumiem problemu. Jeden blat ciasta piecze sie z masa orzechowa, a drugi bez orzechow. Obydwa placki studzimy i przekladamy kremem budyniowym (blat z orzechami na dole) :-)

      Usuń
  6. ciasto przepyszne ,polecam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly