21 grudnia 2015

Cynamonki- odrywane bułeczki

 
Nie ma nic lepszego niż aromatyczne bułeczki z samego rana. Zapewniam, że po pierwszym spróbowaniu tych cynamonek, będą one bardzo często gościć w Waszych domach! Są bajecznie puszyste i pachnące, a ponadto zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich pieczenia jest nie do opisania. Jeśli upieczecie je rano, możecie być pewni, że wszyscy domownicy wstaną z łóżek bez marudzenia, a z wielkim apetytem :) Polecam!

 
Składniki:
 
Ciasto:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki stopionego masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Dodatkowo:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
60 g stopionego masła
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży". 
 
Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk) Uformować z ciasta kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 1,5 godziny. 
 

Ciasto podzielić na  6 dużych lub 12 mniejszych części. Uformować okrągłe bułeczki. Umieścić je w niedużych odległościach od siebie w blaszce o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Podczas wyrastania bułeczki powinny zlepić się ze sobą.

 
Przed pieczeniem wysmarować każdą stopionym masełkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!



1 komentarz:

  1. ciasto na bułeczki na razie rośnie - ale pewnie będą pyszne :) Jedyne na co chciałabym zwrócić uwagę, to że jest zbyt mała ilość mleka - ja użyłam ponad x2 więcej, przy danej ilości ciasto w ogóle nie chciało się połączyć bo było za suche :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly