4 grudnia 2015

Cytrynowa rolada z Lemon Curd

 
Puszysty biszkopt, kwaskowaty krem na bazie bitej śmietany z mascarpone i Lemom Curd, a to wszystko zawinięte w smakowitą roladę, obsypaną dookoła startą, białą czekoladą. Rolada nie jest trudna w przygotowaniu, a na pewno bardzo efektowna. Najważniejszy jest biszkopt. Musi być puszysty i odpowiednio upieczony, dzięki czemu podczas zwijania w roladę nie popęka.
 

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 40x25 cm)

Cytrynowy biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
2/3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn

Poncz:
woda z sokiem z cytryny

Krem cytrynowy:
100 g śmietany kremówki 36%
200 g serka mascarpone
150 g Lemon curdu
z tego przepisu
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1/4 tabliczki białej czekolady do dekoracji

 

Przygotowanie:

Cytrynowy biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wlać olej i sok z cytryny, zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Składniki delikatnie wmieszać do piany. Masę przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Po tym czasie biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, odwrócić papierem do góry, ściągnąć go i zastąpić ściereczką. Razem z nią zwinąć w roladę jeszcze gorący biszkopt wzdłuż krótszego boku. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem cytrynowy: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z Lemon Curd i dodać do śmietany, krótko zmiksować.

Ostudzoną roladę ostrożnie rozwinąć, ściągnąć ściereczkę. Biszkopt nasączyć wodą z cytryną i wysmarować 3/4 kremu. Ciasno zwinąć w roladę. Wierzch wysmarować pozostałym kremem i obsypać startą, białą czekoladą. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
 
 

1 komentarz:

Printfriendly