14 grudnia 2015

Drożdżowy wianek cynamonowy


Aromatyczny, drożdżowy wianek, intensywnie cynamonowy, doskonały na weekendowe śniadanie. Smakuje dobrze zarówno z dżemem, jak i masełkiem. Prosty w formowaniu i pieczeniu. Najbardziej lubię, gdy z piekarnika wydobywa się ten głęboki aromat cynamonu. Zainspiruj się! :)
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłej wody
1/2 szkl ciepłego mleka
3 łyżki cukru
70 g masła stopionego
1 duże jajko
 
Dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
3-4 łyżki cukru
60 g masła, stopionego
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić ze szczyptą mąki i cukru w ciepłym mleku, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości.
 
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, jajko, wodę i dobrze wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże oraz stopione masło. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). W razie potrzeby dodać troszkę mąki.
 
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 

Cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go połową rozpuszczonego masła i posypać cukrem z cynamonem, odkładając 2 łyżki na bok. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały dwie połówki połączone na jednym końcu. Obie skręcić wokół siebie formując wianek.
 
Wianek przełożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować go resztą masełka i pozostawionymi dwoma łyżkami cukru z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego! 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly