25 grudnia 2015

Kakaowo-korzenne ciastka z powidłami

 
Dzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują każdemu, szczególnie gdy podane są w towarzystwie gorącej kawy czy herbaty. Polecam!

 
Składniki:
 
Ciasto:
250 g masła
330 g mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki kakao
100 g cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka przyprawy korzennej
 
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych (polecam domowej roboty)

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą foremki wykrawać ciasteczka o tym samym kształcie. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasteczka przełożyć powidłami. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Piekne ciacha!
    Kocham powidla sliwkowe i wszystko, co je zawiera...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychota! <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly