29 grudnia 2015

Klasyczne Brownie


 
Brownie to obłędnie czekoladowe, ciężkie, wilgotne i zakalcowate ciasto znane na całym świecie! Tutaj nie musimy martwić się zakalcem, bo on i tak będzie. To właśnie wyróżnia Brownie od innych ciast. Jest wyjątkowym deserem, polecanym szczególnie czekoladomaniakom. Można do niego dodać, np. orzechy, bakalie, czy tak jak ja- posiekane czekolady. Polecam!
 
 
Składniki: (na kwadratową blaszkę 20x20 cm)
 
190 g masła
200 g ciemnej, gorzkiej czekolady
3 duże jajka
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
40 g kakao
60 g białej czekolady
60 g mlecznej czekolady
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białą i mleczną czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z mąką i kakao. Masło i gorzką czekoladę umieścić w misce, roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
 
Jajka wraz z cukrem i ekstraktem ubić do puszystości. Wlać ostudzoną mieszankę czekoladową, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki i krótko wymieszać. Powstałą masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
 
 Piec w 170 st.C przez około 20 minut. Upieczone Brownie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!


3 komentarze:

Printfriendly