28 grudnia 2015

Kora orzechowa z brzoskwiniami

 
Rodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam!

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm)

Placki bakaliowe:
8 białek
200g cukru
3 żółtka
200 g orzechów włoskich, zmielonych
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem budyniowo-brzoskwiniowy:
sok z 1 puszki brzoskwiń
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
1 łyżka mąki pszennej
1 ½ szkl wody
5 żółtek
300 g miękkiego masła
 
Dodatkowo:
2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.)
¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej
¼ szkl spirytusu
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki brzoskwiniowe


Przygotowanie:

Placki bakaliowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty. 

Krem budyniowo-brzoskwiniowy: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem i ¾ szkl wody. Budynie, żółtka i mąki rozpuścić w ¾ szkl wody. Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.

Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną w 3 szkl gorącej wody galaretką brzoskwiniową.

Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego! 
 
 źródło/ inspiracja: W kuchennym oknie

4 komentarze:

  1. Piękne ciasto i takie wysokie ! :)

    Nominowałam ten blog do nagrody Liebster :) Serdecznie zapraszam do zabawy i dalszych nominacji. Kuchnia Paulettes.
    www.paulettes17.blogspot.no

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację :-) Już raz brałam udział, ale i tym razem nie odmówie. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witaj ;) jutro mam zamiar upiec to ciasto :) Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mam nadzieję, że zaskakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly