23 grudnia 2015

Kruche różyczki z marmoladą

 
Pomysłowe różyczki z ciasta kruchego i marmolady. Niewielka ilość składników a taki efekt! Zaskoczą nie tylko wyglądem, ale również nieziemskim smakiem. Może zrobicie świąteczną lub walentynkową niespodziankę bliskiej Wam osobie?! :)

 
Składniki:
 
Ciasto:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g zimnego masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
twarda marmolada
cukier puder do posypania
białko do posmarowania

 
Przygotowanie:
 
 
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut.
 
 
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy szklanki wycinać koła. Ułożyłam obok siebie po 5 sztuk, tak, by lekko na siebie nachodziły (patrz zdjęcie powyżej). Brzegi posmarować białkiem, a całe koła marmoladą. Zwinąć w rulonik i przeciąć na pół. Róże ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wywinąć i ukształtować płatki.
 
Tak uformowane róże umieścić na 15 minut do lodówki, by podczas pieczenia nie rozpłynęły się na blaszce.
 
Piec w 180 st.C przez ok. 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly