9 grudnia 2015

Makowe babeczki

 
Kruchutkie babeczki po brzegi nadziane masą makową. Pieczone w foremkach na muffinki. Bajecznie wyglądają na stole i bardzo dobrze sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!
 
 
Składniki: (na około 12 sztuk)

Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
 2 ¼ szkl mąki pszennej
2 żółtka
1/4 szkl cukru pudru
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa makowa:
170 g maku zmielonego
1 łyżka miodu
15 g orzechów włoskich, posiekanych
55 g cukru
40 g rodzynków
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego
½ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżki masła miękkiego
1 roztrzepane jajko

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce.

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szeroką szklanką wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej. Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, a następnie małą foremką wykroić środki kółek. Umieścić je na masie makowej, lekko dociskając, by ciasta skleiły się ze sobą.

Tak przygotowane makowe babeczki piec w 190 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! 
 

1 komentarz:

Printfriendly