11 grudnia 2015

Makowiec na kruchym cieście

 
Klasyczny makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem bakalii w środku. Coś dla tych, którzy nie przepadają za drożdżowymi, zawijanymi makowcami. Makowiec z tego przepisu jest wilgotny, dosyć wysoki, nie za słodki,  po prostu doskonały! Polecam upiec na tegoroczne święta!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
2 żółtka
120 g cukru
300 g maki pszennej
 100 g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
500 g maku
120 g miękkiego masła
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
szczypta soli
3/4 szkl płynnego miodu
2 łyżki cukru waniliowego
100 g posiekanych rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g posiekanych migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia makowca


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. 3/4 ciasta wykleić do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić.

Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej.
 
 
Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 45-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly