16 grudnia 2015

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

 
Właśnie takie pierniczki kojarzę z dzieciństwa. Miękkie, słodkie, nadziane marmoladą i oblane rozpuszczoną czekoladą. Kiedyś kupowałam je w sklepie, teraz przygotowuję je sama i muszę przyznać, że są o niebo lepsze! Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka :) Polecam!

 
Składniki: (na ok. 50 sztuk)

Ciasto:
170 g miodu
100 g masła
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
420 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
2 jajka
100 g cukru

Dodatkowo:
200 g marmolady
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju

 
Przygotowanie:

Ciasto: Masło i miód podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę z dodatkami oraz śmietanę z sodą. Wszystko zmiksować do połączenia składników (masa będzie rzadka) Ciasto schłodzić w lodówce 24 h.

Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm (pozostałe ciasto dalej trzymać w lodówce). Ciasto jest dosyć klejące, więc w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki. Ja rozwałkowywałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i właśnie ten sposób Wam polecam ;). Szklanką wykrawać koła o średnicy większej niż foremki, którymi będziemy wykrawać pierniczki. Na połowie ilości kół nałożyć łyżeczkę marmolady i przykryć kołami bez nadzienia. Brzegi skleić i za pomocą foremek wykrawać pierniczki.
 
 
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta z lodówki. Jeśli uformowane pierniczki będą bardzo klejące, należy włożyć je na 10 minut do lodówki, dzięki czemu nie rozpłynął się podczas pieczenia.

Piec w 180 st.C przez 7-10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, następnie przełożyć na kratce i wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Gdy lekko przestygnie, zanurzyć w niej pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Właśnie zabrałam się za pierniczki:)a cukru do jajek to wg uznania? Bo w przepisie nie dostrzegłam, żeby pisało ile cukru;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis już poprawiłam :)Dopisałam cukier. Przepraszam za niedopatrzenie. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly