20 grudnia 2015

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

 
 
Nigdy nie byłam dobra w dekorowaniu, w szczególności pierniczków :) No ale w święta można zrobić wyjątek i znaleźć w sobie, choć troszeczkę cierpliwości i czasu, by nasze pierniczki wyglądały tak, jak powinny. W przeciwieństwie do błyskawicznych pierniczków te wymagają od nas więcej zaangażowania. Przede wszystkim ciasto na te pierniczki leżakuję ok. 5 tygodni w lodówce i dopiero po tym czasie można je rozwałkowywać, wykrawać pierniczki i upiec. Po upieczeniu pierniczki są twardawe, więc wymagają kilku dni, a czasem nawet tygodni na zmięknięcie. Dlatego polecam upiec je na tydzień przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

 
Składniki:

600 g mąki pszennej 
3/4 szkl cukru 
375-400 g miodu
125 g masła
2 małe jajka
1/4 szkl zimnego mleka 
3 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 
Przygotowanie:

Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.

Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste). Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.


Pierniczki należy upiec na tydzień przed świętami, by zdążyły zmięknąć.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować w kilku partiach na grubość 3-4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy) Za pomocą foremek wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Umieścić je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!). Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić kilka minut na blaszce, aż stwardnieją, a następnie przenieś na kratkę i wystudzić.


Tak przygotowane pierniczki można dowolnie udekorować. Polecam dekoracje z lukru królewskiego. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie po kilku dniach pierniczki zmiękną. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. jak pięknie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze, przepięknie udekorowane ;-) Wczoraj właśnie piekłam piernik staropolski i miałam ochotę powykrawać trochę ciasteczek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie je zdobisz ;) Aż szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly