2 grudnia 2015

Pierniczki z ziemniakami

 
 Proste i szybkie pierniczki, nie wymagają leżakowania. Dzięki ziemniakom są mięciutkie i takie już pozostają. Jeśli ktoś obawia się smaku, gwarantuję, że ziemniaki są niewyczuwalne. Przepis znaleziony tutaj. Polecam!


Składniki:

300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
250 g miodu
150 g cukru trzcinowego
125 g masła
300 g mąki białej orkiszowej
300 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko


Przygotowanie:
 
Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie dodać ziemniaki i zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta.
 
Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczków). Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly