27 grudnia 2015

Piernik staropolski


 Taki piernik gościł w tym roku na moim świątecznym stole. Przyznam się, że robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Piernik staropolski wyróżnia się od innych pierników sposobem przygotowania, który trwa naprawdę długo. Zaczyna się na około 5 tygodni przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu, aż do świąt. Po tych kilku tygodniach możemy zabrać się za pieczenie piernika :) Fakt, wymaga od nas czasu, ale zapewniam, że warto! Jeśli jednak zapomnicie w listopadzie nastawić ciasto na piernik staropolski, zawsze możecie zrobić ten szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową. Wesołych Świąt!

 
Składniki: (na 3 duże pierniki)
 
Ciasto:
1,2 kg mąki pszennej
2 szkl cukru (dałam 1,5 szkl)
750-800 g miodu
250 g masła
3 duże jajka
1/2 szkl zimnego mleka 
2 opakowania przyprawy do piernika (2x40 g)
3 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Dodatkowo:
powidła śliwkowe do przełożenia (ok. 900 g)
 
Polewa czekoladowa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
3 kopiaste łyżki kakao

 
Przygotowanie:
 
 Około 20 listopada
Ciasto: Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.

Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste). Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.
 
 
Piernik należy upiec na tydzień przed świętami, by zdążył zmięknąć.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy i nie będzie konieczne użycie dodatkowej mąki do podsypywania) Rozwałkować na wielkość dużej, płaskiej blachy z piekarnika. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na nich poszczególne części ciasta. Docisnąć na bokach i w razie potrzeby, obciąć ich nadmiar tak, by każdy rozwałkowany placek był takich samych wymiarów.
 
Placki wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piec przez 15-20 minut (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, korzenny zapach) Po tym czasie odstawić na blaszce do lekkiego ostudzenia, by stwardniały. Następnie ostrożnie ściągnąć wraz z papierem do pieczenia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Placki ciasta można piec za jednym razem lub po kolei. Jeśli korzystamy z drugiej możliwości ważne, by ciasta, które w danej chwili nie są pieczone, były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!)

Na 3 dni przed Wigilią
Blaty pierników przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Do 24 grudnia przechowywać w chłodnym miejscu.

W Wigilijny poranek
Wszystkie pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao, dobrze wymieszać.
 
Dodatkowo pierniki można posypać, np. posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia polewy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!
 

Inspiracja: Gotuję bo lubię

3 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam! i co roku obiecuję sobie, że zrobię sama, ale jak co roku mi to nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lepiej upiec w calosci i potem skroić na równe blaty? Jaki wtedy dac czas pieczenia i temp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie polecam piec w całości. Trudno mi określić czas pieczenia, bo nigdy w ten sposób tego piernika nie piekłam. Zalecam jednak upiec w trzech turach :) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly