5 grudnia 2015

Placuszki dyniowe

 
Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników, które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.

 
Składniki: (na ok. 20 placuszków)
 
2 jajka
220 g puree z dyni, np. domowej roboty
1 łyżka oleju
1/4 szkl mleka
3 łyżki cukru
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
 
Przygotowanie:
 
Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly