10 grudnia 2015

Świąteczne ciastka cynamonowo-orzechowe

 
Kruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam.

 
Składniki: (na ok. 50 sztuk)

Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g zmielonych orzechów laskowych
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 małe jajko
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty-klik)

Dodatkowo:
migdały, orzechy i cukier do dekoracji

 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej).
 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypać cukrem i udekorować  orzechami, migdałami. Piec w 180 st.C przez 10 minut do lekkiego zarumienienia.
 
Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly