17 grudnia 2015

Szybki piernik z powidłami i masą grysikową

 
W porównaniu do piernika staropolskiego (klik), ten piernik jest szybki w przygotowaniu. Nie wymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe :) Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam!

 

Składniki:
 
Ciasto:
120 g masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki miodu
150 g powideł śliwkowych (polecam
domowej roboty)
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika, np. domowej roboty
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
 
Masa grysikowa:
1 szkl mleka
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
 
Polewa czekoladowa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
3 kopiaste łyżki kakao
 
Dodatkowo:
powidła śliwkowe (polecam
domowej roboty)
 
 
Przygotowanie: 


Ciasto: Masło, cukier, miód, powidła, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i kawę rozpuszczalną umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (masło powinno się stopić). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz mleko.
 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 

Piec w 170 st.C przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa grysikowa: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. 

Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.
 
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać.

Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową. 

Gdy polewa czekoladowa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia. Dodatkowo można posypać, np. posiekanymi orzechami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly