1 grudnia 2015

Wigilijna gwiazda makowa

 
Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić Wam pracę, podaję link, na którym krok po kroku pokazany jest sposób jej formowania klik. Polecam!

 
Składniki:

Ciasto:
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
280 g mąki pszennej
3/4 szkl ciepłego mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
60 g roztopionego masła

Nadzienie:
200 g maku
3/4 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
2 jajka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
2 łyżki rodzynków
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki orzechów włoskich
kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo:
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
cukier puder do oprószenia
 

Przygotowanie:

 
Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Nadzienie: Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia, pozostawić na noc. Rano odcisnąć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, orzechy, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki i aromat. Wszystko dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć, by makowy torcik miał kształt koła. Torcik poprzecinać na 16 części, uważając, by nie przeciąć środka. Teraz pozostaje już tylko uformować gwiazdę. W tym celu wziąć do dłoni dwa nacięte końce, znajdujące się tuż koło siebie i wywinąć na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałymi końcami. Uformowaną gwiazdę odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
 
Po tym czasie wysmarować ją jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 25 - 35 minut do ładnego zarumienienia. Upieczoną gwiazdę wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie! Ale narobiłaś smaka! Dawno nie jadłam nic z makiem :(

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly