30 grudnia 2015

Tort czekoladowy z granatem i praliną orzechową

 
Dwa blaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone musem z ciemnej czekolady, galaretką z granatu i praliną orzechową, która nadaje tortu chrupkości. Elegancki, nie za słodki, wybuchowy za sprawą granatu, doskonały na Sylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :)

 
Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe:
80 g gorzkiej czekolady
140 g masła
3/4 szkl cukru
5 łyżek naturalnego kakao
2 duże jajka
1 szkl kefiru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Chrupiące orzechy:
200 g orzechów włoskich
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka miodu

Pralina orzechowa:
30 g masła
80 g czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany 18%
40 g biszkopcików
chrupiące orzechy z powyższego przepisu

Mus czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru

Galaretka z granatu:
owoce małego granatu
1 łyżeczka żelatyny
50 ml gorącej wody
1 łyżka cukru

Poncz:
1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu

Polewa:
60 g mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:
1/2 owoców z granatu do dekoracji

 
Przygotowanie:

Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami. Jajka ubić do puszystości, dodając pod koniec kefir oraz ostudzoną mieszankę czekoladową. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia. Powstałą masę przelać do dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Piec w 180 st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po jej powierzchni. Zapiekać w 180 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia (jeśli orzechy zaczęłyby za szybko się rumienić, należy otworzyć piekarnik i je przemieszać). Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestudzenia. Następnie drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka.

Pralina orzechowa: Masło, śmietanę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać pokruszone biszkopciki i chrupiące orzechy, wymieszać. Pralinę przełożyć do tortownicy o średnicy 23* cm wyłożonej folią aluminiową. Wklepać w dno formy w postaci obręczy (zostawiając pusty środek na galaretkę z granatu). Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Galaretka z granatu: Owoce granatu zmiksować na purée, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do musu granatowego i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.

Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, za każdym razem miksować, do uzyskania puszystego, ciemnego musu.

Pierwszy blat ciasta czekoladowo-orzechowego umieścić na paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając, by spływała po bokach. Wierzch udekorować owocami granatu. Smacznego! :)
 
 
*na zdjęciach tort przygotowany w tortownicy ok. 18 cm z mniejszej ilości składników.

4 komentarze:

  1. bardzo atrakcyjnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracochłonny ale na pewno pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały tort chcę zrobić go na Święta ale jakimi owocami mogę zastąpić granat?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly