1 stycznia 2016

Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z kulkami


Moja słodka kombinacja smaków. Wysoki przekładaniec przełożony dwoma kremami: agrestowym i wiśniowym. Biszkopty pieczone z dodatkiem czekoladowych kulek śniadaniowych, którymi również dekorujemy wierzch ciasta. Bardzo efektowne i smaczne ciasto, bogate w wiele smaków. W zimę, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy użyć mrożonych ;) Polecam!

 
Składniki: 
 
Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi:
(składniki podane na 1 biszkopt. Potrzebne będą 3)
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
3/4 szkl czekoladowych kulek śniadaniowych


 Krem agrestowy:
500 g umytego i obranego z końcówek agrestu
250 ml wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
250 g miękkiego masła 


 Krem wiśniowy:
300 ml śmietany kremówki 36%,
300 g wiśni, drylowanych
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku


 Dodatkowo:
2 szkl śniadaniowych kulek czekoladowych 


 
Przygotowanie:
 
Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
 
Masę wylać do blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa biszkopty. Polecam przeczytać notkę na temat pieczenia biszkoptów- klik.

Krem agrestowy: Agrest, cukier i 150 ml wody umieścić w garnuszku, zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż agrest zmięknie. Następnie zmiksować mieszankę blenderem do gładkości. Budynie rozpuścić w reszcie wody, wlać do zmiksowanego agrestu. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo agrestowy budyń, za każdym razem dobrze zmiksować.
Krem wyłożyć na pierwszy biszkopt umieszczony w blaszce, w której był pieczony. Przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce.

Krem wiśniowy: Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i energicznie wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji ciasta. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na cieście, przykryć ostatnim biszkoptem.

Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Te kuleczki muszą przyjemnie chrupac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne :) Twój cały bloog jest świetny, uwielbiam go przeglądać, te zdjęcia ;)
    Właśnie szukałam pomysłu na wykorzystanie kuleczek ;)
    Mam też do Ciebie pytanie, mogłabym wykorzystać mrożone zielone winogrona, zamiast agresu? :) albo mrożone truskawki, może nadała by się konfitura agrestowa - jeśli tak to ile gram? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziekuje za mile slowa :-)
      Jesli chodzi o krem...mozna agrest zastapic winogronami lub truskawkami. Wtedy ilość zastawiamy taką jaka jest w przepisie- 500g.
      Konfitura agrestowa tez sie nada, tylko wtedy nalezy pomianac juz gotowania jej z cukrem i woda. Trzeba ja zagotowac bez dodatkow, a w odrobinie wody rozpuscic maki i ugotowac cos a'la budyn. :-)

      Usuń

Printfriendly