21 stycznia 2016

Amerykańskie donaty- pączki z dziurką

 
To już kolejna propozycja na Tłusty czwartek. Tym razem
 zapraszam Was na amerykańskie donaty, czyli pączki z dziurką. Po usmażeniu można je dowolnie udekorować. Polecam wykorzystać lukier, który zabarwiony barwnikami spożywczymi pięknie wygląda na pączkach, a same pączki wyglądają jak z najlepszej amerykańskiej cukierni :) 

 
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
 
Ciasto:
500 g mąki pszennej+ 1 łyżka
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
1 szkl mleka
100 g cukru+1 łyżka
100 g stopionego masła
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%
 
Dodatkowo:
olej do smażenia, np. rzepakowy
cukier puder do przygotowania lukru (lub/i czekolada mleczna)
barwniki spożywcze do zabarwienia lukru
kolorowa posypka, wiórki kokosowe do posypania

 
Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia drożdży". 

Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki). Pod koniec wyrabiania wlać jeszcze ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz tutaj).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie olej rozgrzać w głębokim garnku do 175 st.C. Donaty delikatnie wrzucać na olej i smażyć z każdej strony do zbrązowienia. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.


Nie pozostaje już nic innego jak tylko udekorować nasze donaty, tak by przypominały te amerykańskie. W tym celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami mleka.

Jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem lub polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką, kokosem. Smacznego! 
 

1 komentarz:

Printfriendly