19 stycznia 2016

Błyskawiczne pączusie serowe


Ekspresowe pączusie na serku homogenizowanym. Do ich przygotowania użyłam waniliowego serka Danio, który nadaje się doskonale, ponieważ jest dosyć gęsty. Pączki są puszyste, delikatne i bardzo lekkie. Znakomite dla tych, którym w Tłusty Czwartek zachcę się czegoś słodkiego :) Z przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk wielkości małej mandarynki. Polecam!

 
Składniki: (na ok. 25-30 sztuk)
 
Ciasto:
400 g serka homogenizowanego, np. Danio
350 g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
 
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier do obtoczenia

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać do połączenia. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta  przy pomocy gałkownicy (łyżki do lodów), którą za każdym razem zanurzać w oleju, nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać na olej. Gałkownicę można zastąpić dwoma łyżkami: jedną łyżką nabierać porcje masy, a drugą ściągać wrzucając na olej. Ciasto jest dosyć rzadkie i klejące. Nie przejmujcie się, jeśli pączki nie będą idealnie okrągłe- moje też nie były ;)). 
 
Kulki smażyć ze wszystkich stron, aż będą złociste. Odsączać na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić  do oleju kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.

Jeszcze ciepłe pączusie obtaczać w cukrze. Smacznego! 
 

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z serkiem danio, pączusie wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo jaki fajny przepis nie trzeba się bać ze nie wyjdzie tak jak drożdżowe paczusie 😁 bynajmniej mi nie zawsze wychodzą .

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pączki wyglądają jakby były niedosmażone i w środku surowe. No chyba, że to jakieś nadzienie, choć nie ma o nim mowy w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-)
      Nie wiem, dlaczego Pani tak uważa, ale pączusie były bez nadzienia i na pewno nie były surowe ;-) Może akurat ten pączuś, którego akurat fotografowałam w środku sprawia takie wrażenie. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń
  4. Mozna zrobic bez spirytusu lub czyms go zamienic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub zastąpić wódką/ octem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Super pączusie !!! Mega pyszne, proste w wykonaniu , puszyste. Zniknęły jeszcze ciepłe :) Polecam !!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly