2 stycznia 2016

Chleb wiedeński


Chrupiąca skórka, puszysty środek.. to jest właśnie chleb wiedeński, wypiekany z mąki pszennej. Jest niezwykły! Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Ja piekłam go w piekarniku z parą wodną, dzięki czemu miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę. Jak uzyskać parę wodną? Wystarczy, że przed pieczeniem, do piekarnika włożymy blaszkę z wrzącą wodą i umieścimy ją piętro niżej niż chlebek. Polecam! ;)


Składniki:
(na 1 średniej wielkości bochenek)

Zaczyn:
120 g ciepłej wody
120 g ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
160 g mąki pszennej

Ciasto:
zaczyn z powyższego przepisu
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka
kilka łyżek maku do posypania
 

Przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
 
Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.
 

Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Bochenek umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do napuszenia.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać makiem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).

Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze ok. 20-25 minut. Upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! :)


Inspiracja/źródło: Smak mojej kuchni

21 komentarzy:

  1. Skórkę ma idealnie chrupiącą, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłem dziś wyszedł pyszny super przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 160 gram mąki to szklanka czy więcej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  5. 160 gram mąki to szklanka czy więcej ??

    OdpowiedzUsuń
  6. Szklanka. W razie potrzeby dodac jeszcze odrobine maki. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki typ mąki użyć , czy nie ma różnicy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie chlebki wypróbowane i rewelacyjne. Czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój się rozlał na boki i wyszedł lekki gliniasty :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy wszystkie składniki były dobrze odważone??

      Usuń
    2. Tak. Wagą kuchenną. Robot wyrabiał ok 7 minut. Być może za krótki czas wyrabiania.

      Usuń
    3. A jaka konsystencję miało ciasto po wyrobieniu? Było rzadkie, klejące czy sprężyste i jednolite?

      Usuń
  10. Sprężyste i jednolite. Ba! Nawet bardzo sprężyste rzekłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm.. W takim razie nie wiem dlaczego Pani chlebek rozjechal sie podczas pieczenia. Może to kwestia formowania bochenka- to też jest ważny element. Następnym razem proszę spróbować upiec w formie, np. keksowce. Powinno być ok ☺ Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Świetnie Ci wyszedł ten chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy buleczki też mozna uformować z ciasta ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly