26 stycznia 2016

Churros

 
Churros to hiszpański przysmak podawany najczęściej na śniadanie w towarzystwie płynnej, ciemnej czekolady. Robiony jest z ciasta parzonego i smażony na głębokim oleju. Najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze ciepły ;) Polecam!

 
Składniki: (na około 20 sztuk)

Ciasto:
240 ml wody
szczypta soli
50 g masła 
2 łyżki cukru 
1 i 1/8 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
2 średnie jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier do obtoczenia


Przygotowanie: 

Ciasto: W rondlu zagotować wodę, cukier, sól oraz masło (cukier i masło powinny się rozpuścić!) Zdjąć mieszaninę z ognia, wsypać mąkę, cynamon i ekstrakt z wanilii. Ucierać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste, jednolite ciasto (powinno odstawać od ścianek naczynia) Ostudzić.

Do wystudzonej masy dodać jajka i dobrze zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Dopiero na taki olej wyciskać porcję masy o długości około 12 cm. Churros smażyć ze wszystkich stron do złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierze ręcznikowym. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze. Podawać, np. z sosem czekoladowym, kajmakiem. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

1 komentarz:

Printfriendly