25 stycznia 2016

Eklerki z kremem budyniowym

 
Eklerki to ciastka z ciasta ptysiowego, które po upieczeniu przekraja się wzdłuż i dowolnie nadziewa. Dziś zapraszam Was na eklerki nadziane tradycyjnym kremem budyniowym. Jeśli masz z nim jakieś problemy, polecam przeczytać tą notkę. Życzę udanych wypieków!

 
Składniki: (na ok. 20-25 sztuk)
 
Ciasto parzone:
1,5 szkl wody
1 łyżeczka cukru
180 g masła
6 jajek
1,5 szkl mąki pszennej
 
Krem budyniowy:
800 ml mleka
5 łyżek cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
300-400 g miękkiego masła
 
Polewa czekoladowa:
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
2 łyżki kakao

 
Przygotowanie:
 
Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić.
 
Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną!
 
Piec w 200 st.C przez 20-30 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia.
 
Krem budyniowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.
 
Miękkie masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu.
 
Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną połówkę nałożyć krem, przykryć drugą.
 
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać.
 
Nadziane eklerki udekorować przestudzoną polewą. Smacznego!
 

6 komentarzy:

  1. BARDZO PROSZE O PODANIE ILOSCI CUKRU DO CIASTA.POZDRAWIAM.TERESA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za niedopatrzenie. Juz poprawilam przepis. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. wyglądają pięknie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Dziękuję i również pozdrawiam! <3

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis☺ kocham twój blog☺Przepisy są czytelne i o to chodzi☺ Tak 3maj☺ Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly