4 stycznia 2016

Fale Dunaju z malinami

 
Fale Dunaju to bardzo popularne, dwukolorowe ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami itp. Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam! ;)

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)
 
Ciasto:
5  jajek
szczypta soli
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl mleka+ 1 łyżka
3 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
ok. 400 g malin
 
Krem budyniowy:
400 ml mleka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
250 g miękkiego masła

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 g miękkiego masła
1 łyżka mleka


 Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypać cukier. Cały czas miksując dodać żółtka, następnie strumyczkiem wlać olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką.
 
Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać. Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.
 
Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
 
Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.

Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia.

Polewa czekoladowa:
Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.
Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego! ;)
 
 

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię to ciasto, a całe wieki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie jadłam tego ciasta,ale muszę powiedzieć,że wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto zrobiłam z jabłkami, Wyszło nie za słodkie, idealne do kawy, Zaniosłam parę kawałków do pracy i wszystkim smakowało :), Na pewno jeszcze nie raz zrobię to ciasto. Dziękuję za przepis :). Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sie ciesze. Pozdrawiam! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly