14 stycznia 2016

Krajanka a'la Snickers z sucharami

 
Kolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a'la Snickers wykonana ze spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej. "Pyszne.."- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić ;) Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje.

 
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

Spód z sucharów:
350 g sucharów
150 ml mleka
150 g mlecznej czekolady
2 kopiaste łyżki kakao
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki masła
1 łyżka Nutelli

Orzeszki w karmelu:
300 g orzeszków ziemnych, solonych
3 łyżki wody
3/4 szkl cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżka kakao

 
Przygotowanie:
 
Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao. Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.
 
Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.

Orzeszki w karmelu: Wodę wraz z cukrem, cynamonem i miodem umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania- zezłocenia. Gdy masa nabierze ładnego brązowego kolorku dodać do niej masło i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać orzeszki ziemne. Od razu rozprowadzić je na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą. Odstawić do zastygnięcia karmelu.

Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić.
 
Gęstniejącą polewę wylać na orzeszki w karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly