12 stycznia 2016

Krówkowe ciastka owsiane z czekoladą

 
 
Rewelacyjne połączenie czekolady, płatków owsianych i masy krówkowej. Ciasteczka są bardzo delikatnie, z pysznym, karmelowym posmakiem. Idealne dla małych i dużych łasuchów. Polecam!

 
Składniki: (na około 30 sztuk)
 
200 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
120 g masy krówkowej z puszki
1 jajko
2 szkl płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
50 g słonecznika łuskanego
100 g gorzkiej czekolady

 
Przygotowanie:
 
Czekoladę pokroić, odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dalej miksować dodać jajko, a następnie masę krówkową. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i słonecznik, zmiksować. Z masy uformować okrągłe ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasteczko wcisnąć kilka kawałków pokrojonej czekolady.
 
 
Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce do ostygnięcia, następnie przenieś dla kratkę i wystudzić. Smacznego!
 
 

3 komentarze:

  1. Super ciasteczka :)
    Bardzo chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly