30 stycznia 2016

Pączki hiszpańskie

 
Pyszne pączki hiszpańskie zwane również jako wiedeńskie gniazdka. Robione z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. W smaku bardzo podobne do Churros. Polecam w Tłusty Czwartek! :)

 
Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)
 
Ciasto parzone:
1 szkl wody
100 g masła
szczypta soli
1 szkl mąki pszennej
3 jajka
 
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek wody

 
Przygotowanie:
 
Ciasto parzone: Masło rozpuścić w wodzie ze szczyptą soli. Wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
 
Do masy wbijać jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na papier do pieczenia wyciskać porcje ciasta, tworząc okręgi. Papier pociąć nożyczkami tak, by każda porcja była na osobny kawałku papieru.
 
Olej rozgrzać do 175 st.C. Pączki wrzucać na olej papierem do góry, po chwili ściągając papier. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić do oleju kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.
 
Lukier: Składniki wymieszać. Jeszcze ciepłe hiszpańskie pączki wysmarować lukrem. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Pączusie z dziurką :)))) PYCHAAAAAAA!!!! jutro zrobie "przy obiedzie" :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly