3 stycznia 2016

Placuszki z kaszy manny

 

Puszyste, leciutkie placuszki śniadaniowe z kaszy manny. Najlepiej smakują na ciepło, podane do łóżka. Przygotuje je każdy, bo są proste i nie wymagają jakichkolwiek umiejętności! Polecam.

 
Składniki: (na ok. 15 szt)

1 szkl mleka
1 szkl kaszy manny błyskawicznej
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju+ niewielka ilość do wysmarowania patelni
 

Przygotowanie:

Kaszę mannę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 20 minut, by wchłonęła mleko. Po tym czasie do kaszy dodać cukier, olej, sól i żółtka, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do pozostałych składników.

Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić po całej powierzchni. Nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z dżemem, miodem, owocami. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly